Project+Boek PiP

Paradijs in de polder is van start gegaan

Het boek Paradijs in de polder is genomineerd voor de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2019. Stem hier gedurende januari op het boek van je keuze. Thanks! En verder: volg Arita op ontdekkingsreis in eigen land, organiseer een deep map excursie of stuur nieuwe woorden of symbolen in voor de campagne Taal & Tekens (2019). Alle info vind je op de website van paradijs in de polder.

Achtergrond
Reizend door Siberië, Ierland en Papoea Nieuw Guinea vroeg ik me af waarom het perspectief van beleidsmakers en wetenschappers bij besluitvorming in bijna alle gevallen zwaarder telt dan de werkelijkheid van een lokale cultuur, die vaak rechten en een ziel toekent aan bergen, bossen en rivieren. De westerse mens ervaart de wereld niet maar dénkt haar. ‘Waarom zet je het onderzoek niet voort in Nederland?’, vroegen lezers van mijn boek Zoektocht naar het paradijs (2016). Want hoe liggen de verhoudingen tussen mens en natuur in ons strak ingerichte polderland? Wij kennen de natuur geen rechten of ziel toe, je mag er gewoon mee doen wat je wilt. Maar waarom eigenlijk? Zou de natuur niet gelijkwaardig of zelfs boven de mens moeten staan?

Paradijs in de polder onderzoekt op een lichtvoetige manier wat landschap ons vertelt.

Officieuze aftrap van het project was Arita’s verblijf op de Boschplaat. Luister naar de reportage op Vroege Vogels radio.

Concreet wil Paradijs in de Polder:
• Verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap
• Verbondenheid tussen mens en landschap herstellen
• Woorden en symbolen introduceren voor chora, de gevoelde betekenis van landschap
• De diepere betekenis van natuur en landschap een grotere rol laten spelen bij besluitvorming

Volg Arita op haar reis door Amsterdam en Nederland. Alle info vind je op de
Projectwebsite Paradijs in de Polder
Facebook

AGENDA_2LOW