• Paradijs in de polder
    Weten wij alleen iets over het landschap of weet het landschap ook iets over ons? Op verzoek van lezers zet ik mijn zoektocht naar het paradijs voort in de Nederlandse polder.
  • Zoektocht naar het paradijs
    Jarenlang lang zocht Arita Baaijens te paard naar een legendarisch paradijs in de Altaibergen, Siberië. De meest opzienbaren vondsten, ontdekte ze, zijn altijd het resultaat van toeval en van gebeurtenissen die je niet kunt plannen.

Het Nederlandse landschap, wiens werkelijkheid telt?

Van wie is het land-schap? Van zichzelf, van bewoners, van de overheid, van beleidsmakers?
Reizend door Siberië, Ierland en Papoea Nieuw Guinea vroeg ik me af waarom het perspectief van beleidsmakers en wetenschappers bij besluitvorming in bijna alle gevallen zwaarder telt dan de werkelijkheid van een lokale cultuur, die vaak rechten en een ziel toekent aan bergen, bossen en rivieren.’Waarom zet je het onderzoek niet voort in Nederland?’, vroegen lezers nadat mijn boek Zoektocht naar het paradijs in 2016 was verschenen. Ze herkenden het gemis waarover ik schreef in mijn boek, waarin ik verhaal over mijn onderzoek naar de invloed van landschap op onze geest en de aard van bezield landschap probeer te doorgronden. Makkelijk zat om op een eenzame berg in vervoering te raken, zeiden lezers, maar hoe zit het met Nederland? Hoe liggen de verhoudingen tussen mens en natuur in ons strak ingerichte polderland? Wij kennen de natuur geen rechten of ziel toe, je mag er gewoon mee doen wat je wilt. Maar waarom eigenlijk? Zou de natuur niet gelijkwaardig of zelfs boven de mens moeten staan?

Paradijs in de polder gaat over al dit soort vragen en onderzoekt wat het Nederlandse landschap ons te vertellen heeft. Het project wil de verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap. En en passant de Bosatlas transformeren. Het ‘beleefde landschap’ verdient een plek!
Paradijs in de polder is onderdeel van Living Landscapes en opereert op het snijvlak van wetenschap, de kunsten en natuur. Optimistisch, actie gericht en grenzeloos nieuwsgierig.

Officieuze aftrap van het project was Arita’s verblijf op de Boschplaat. Luister naar de reportage op Vroege Vogels radio, uitzending 17 september 2017.

Concreet wil Paradijs in de Polder:
• Verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap
• Verbondenheid tussen mens en landschap herstellen
• Een lexicon ontwikkelen voor chora, de gevoelde betekenis van landschap
• De diepere betekenis van natuur en landschap een prominentere rol laten spelen bij besluitvorming
• Deep maps opnemen in de nationale Bosatlas

Het landschapsproject duurt ruim twee jaar (2017-2019) en presenteert de volgende programmaonderdelen:
• Paradijs in de Polder, het werkboek, door Arita Baaijens (2018, uitgeverij Atlas Contact)
• ZoekZone OerIJ
• Werkateliers
• Manifestatie

Arita Baaijens is initiatiefnemer en drijvende kracht, ze werkt samen met projectpartner Jelle Troelstra en projectmanager Mieke Prinse.

Jelle Troelstra (1967) werkt als zelfstandig professional aan beleid voor de fysieke leefomgeving. Ook is hij, uit interesse in wat mensen beweegt, getraind als coach en heeft een grote liefde voor de natuur. Hij is geïnteresseerd in de vraag hoe we met respect voor de kwaliteiten van een gebied een houdbare visie voor de lange termijn kunnen ontwikkelen en hoe een papieren beleidswerkelijkheid kan aansluiten bij de menselijke beleving en het gebruik van landschap.

Mieke Prinse (1983) is cultuurwetenschapper. Zij initieert en produceert kunst- en landschapsprojecten. Ze brengt bij voorkeur meerdere disciplines samen (schrijvers, kunstenaars, filmers) en diverse organisaties (ideële stichtingen, maatschappelijke organisaties, overheden). Vaak is het doel tweeledig: bewoners, gebruikers en bezoekers op een onverwachte, bijzondere of nieuwe manier naar hun omgeving (stad, land) te laten kijken, en het creatief denkproces van makers onderling nieuwe impulsen te geven.

Arita Baaijens (1956) is ontdekkingsreiziger, bioloog, schrijver. Ze publiceerde onder meer de bestsellers Een regen van eeuwig vuur, Woestijnnomaden en Zoektocht naar het paradijs (shortlist Jan Wolkersprijs 2016). Ze kreeg internationale erkenning en prijzen voor haar onderzoek naar de betekenis van het landschap. Ze is lid van de Royal Geographical Society, ontving de Women of Discovery Humanity Award 2014 en Traveler of the Year 2014 Award.

Meer informatie:
Projectwebsite Paradijs in de Polder
Facebook

Header PiP