• Zoeken naar het paradijs
    Jarenlang zocht Arita naar een legendarisch paradijs in Siberië. Ze zet de zoektocht voort in eigen land.

‘Het raadsel, het niet-weten, vormt de grootste bekoring en de grootste stuwkracht tot werken.’*

Het raadsel begon voor mij in Siberië, waar bewoners natuur en landschap als bezield beschouwen. Ik begreep er weinig van, maar het fascineerde evengoed dat álle Altai-bewoners onstoffelijke zaken konden waarnemen die mij als bioloog ontgingen. Wiens werkelijkheid was waar? Hoe konden dingen bezield zijn? Hoe beïnvloeden landschap en geest elkaar? Ik ging te paard op onderzoek uit en beken eerlijk dat de resultaten eerder ontregelden dan geruststelden. Waar het in zo’n geval op aan komt is niet in paniek raken en gewoon het raadsel en de vragen leven. Dan wandel je, zo beloofde de dichter Rilke, op zekere dag vanzelf de antwoorden binnen. En zo geschiedde. Je leest er alles over in ‘Zoektocht naar het Paradijs, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië’ (2016, Atlas Contact).

Fast forward: Paradijs in de polder.
Over de sterke band tussen ons en de plek waar we wonen vind je vrijwel iets terug op een gebiedskaart. Ook ontbreekt het ons aan woorden om deze verbondenheid uit te drukken, merkte ik tijdens het schrijven van mijn boek over Siberië. Wij lijden aan taalarmoede. Waar geen woorden voor zijn bestaat niet in de nationale psyche. Daarom startte ik landschapsproject Paradijs in de polder. Met een kernteam ontwikkelen we deep maps van landschappen waarin beleving, herinneringen en ervaringen van bewoners en gebruikers centraal staan. In het Woordenboek voor de toekomst verzamelen we hoopvolle taal (nieuwe en afgestofte woorden). En tenslotte geven we workshops Omgevingsvisie en burgerparticipatie. Je kunt meedoen! Lees er meer over op de projectwebsite en volg ons op instagram.

Wat het oplevert?
-Over en mét natuur kunnen praten
-Kaarten die verbinden in plaats van conflict veroorzaken
-Toename biodiversiteit
-Hoop dat het kan, leven in een wereld die goed is voor planten, dieren en planten.

Paradijs in de polder is een initiatief van Living Landscapes, een langjarig ontdekkings- en onderzoekstraject van bioloog, schrijver en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens.

*) Citaat van Jaap Min (1914-1987), kunstschilder te Bergen.

Arita Baaijens is ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijfster.

CLUB IMAGINE 2018 kopie

89698.w2560.5eb203a.0baa097